w

10 szokujących faktów dotyczących dań z torebek. Potajemnie pustoszą nasz organizm!

Niestety, chociaż dania w proszku wydają się być łatwym i szybkim rozwiązaniem na nasze codzienne problemy, ich spożywanie może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Przede wszystkim takie dania są bardzo bogate w sztuczne dodatki, konserwanty i barwniki, które zwiększają ich trwałość i wygląd.

Niestety, te substancje mogą powodować bóle głowy, trudności z trawieniem, a nawet raka. Ponadto dania w proszku często zawierają dużą ilość soli, cukru i tłuszczu, co przyczynia się do otyłości, chorób serca i cukrzycy. Dlatego warto pamiętać, że zdrowe odżywianie to klucz do zdrowia i dobrego samopoczucia, a unikanie produktów wysoko przetworzonych i sztucznych dodatków jest kluczowe dla zachowania dobrej kondycji.

Oto 10 powodów, przez które powinniśmy przestać spożywać dania „instant”.

1. Konserwanty
Makaron znajdujący się w takich daniach zawiera konserwant TBHQ, który odpowiedzialny jest za jego długi okres przydatności do spożycia. Niewielu wie jednak że jest on produktem ubocznym ropy naftowej, przez co jest szczególnie niebezpieczny dla nas.

2. Sód
Dodatek ten w dużym stopniu poprawia smak zupek chińskich, lecz może uszkodzić nasze nerki oraz doprowadzić do naprawdę poważnych chorób serca.

3. Brak składników odżywczych
Makaron dołączany do dań tego typu pochłania wszelkie substancje odżywcze znajdujące się w naszym organizmie.

4. Węglowodany
Bielona mąka pszenna, która jest głównym składnikiem makaronu z zupek chińskich to produkt przetworzony. Nie zawiera on żadnych wartości odżywczych, jednak jest bogaty w węglowodany.

5. Otyłość
Ogromne ilości cukru, soli oraz oleju roślinnego w potrawach typu instant wywołują nadwagę i otyłość dokładnie tak samo jak fast foody.

Źródła grafik: Pixabay, Imgur, Freepik