Od dawna słyszano, że jedzenie w polskich szpitalach nie jest najlepsze. Pacjenci czasami jedzą gorzej niż więźniowie.
Jak pokazują statystyki, około 30% pacjentów w polskich szpitalach jest niedożywionych, co ma ogromny wpływ na wyniki i czas trwania leczenia. Niestety nie ma standardów żywienia pacjentów. O tym, co jest serwowane, decyduje reżyser, a posiłki zapewnia firma cateringowa.
Kobieta w wywiadzie dla mediów powiedziała, że dostała spleśniałą kromkę chleba na śniadanie na oddziale położniczym. Dodatkowo dostała na obiad niewielką porcję rozcieńczonej zupy i klopsiki niewiadomego pochodzenia.
Sanepid przeprowadził badania w 284 szpitalach i stwierdził 197 nieprawidłowości w opiece nad pacjentem w postaci niezbyt urozmaiconych posiłków, zbyt wielu produktów o niskiej wartości odżywczej oraz zbyt małej ilości mleka, kasz i pieczywa pełnoziarnistego.