Gluten jest często określany jako cichy zabójca, ponieważ może powodować nieodwracalne szkody dla naszego organizmu.
Organizm większości osób radzi sobie bez problemu z jego trawieniem, jednak niektórzy mogą nieświadomie chorować na nietolerancję glutenu, co może doprowadzić do tragicznych konsekwencji. Czasami nawet nie zdajemy sobie sprawy z naszej nietolerancji, dlatego warto zwrócić uwagę na najczęstsze objawy, których powinniśmy unikać.
Problemy z układem trawiennym – Objawy te występują głównie w jelitach: nudności, wzdęcia, biegunka, bóle brzucha, a nawet zaparcia. Często przypisujemy te objawy innym chorobom, takim jak zespół jelita drażliwego. Jeśli jednak utrzymują się przez długi czas, jest bardzo prawdopodobne, że mamy nietolerancję glutenu.
Niewyjaśnione zmiany wagi – Nietolerancja glutenu może prowadzić do przyrostu i utraty wagi bez wyraźnego powodu, ale może wystąpić w przypadku wielu różnych chorób, więc tylko diagnoza lekarska może określić przyczynę.
Zaburzenia hormonalne – Istnieje bezpośredni związek między nietolerancją glutenu a brakiem równowagi hormonalnej. Występują w postaci nieregularnych cykli miesiączkowych, nagłych zmian masy ciała i trudności ze snem. Zaburzenia hormonalne występują częściej u kobiet.
Problemy z układem nerwowym i bezsenność – Nietolerancja glutenu sprzyja słabej koncentracji, depresji, lękowi, bezsenności i ogólnemu zmęczeniu. Osoby cierpiące na tę chorobę częściej narzekają na migreny.
Problemy ze skórą, paznokciami i uzębieniem – Zarówno rogowacenie mieszkowe jak i choroba Duhringa to dwie choroby skóry bezpośrednio związane z nietolerancją glutenu. Objawiają się swędzeniem skóry i wysypką na dłoniach, tułowiu, twarzy, pośladkach, łokciach i skórze głowy. Kolejnym objawem są słabe i łamliwe paznokcie.
Anemia i niedobór żelaza – Nietolerancja glutenu jest często diagnozowana w wyniku wystąpienia niedokrwistości, której objawami są rozrzedzenie krwi, zmęczenie, trudności w oddychaniu, ból głowy i bladość skóry.