Imbir to popularna przyprawa, która jest stosowana na całym świecie. Można go dodać do potraw w postaci proszku, plasterków, syropu lub jako kandyzowane.
Zawiera on wiele składników bioaktywnych, co sprawia, że znajduje zastosowanie w medycynie, szczególnie do zwalczania przeziębień, bóli żołądka i mdłości. Niemniej jednak, istnieją sytuacje, w których spożywanie imbiru jest wysoce niezalecane.
Ciąża.
Przyprawa ta zawiera stymulanty, które korzystnie wpływają na mięśnie i proces trawienia, lecz u ciężarnych kobiet może to wywołać przedterminowy poród.
Choroby krwi.
Imbir poprawia krążenie krwi, co jest cechą szczególnie przydatną dla chorych na cukrzycę, inaczej jednak wygląda to w przypadku hemofilii ponieważ zaburza on działanie leków podnoszących krzepliwość krwi.
Stosowanie leków.
Osoby posiadające nadciśnienie powinny zwrócić uwagę na ilość spożywanego imbiru, ponieważ działanie leków przeciwzakrzepowych będzie zredukowane przez obniżone ciśnienie krwi.
Kamica żółciowa.
Ludzie, u których w woreczku żółciowym pojawiły się kamienie, nie powinny stosować imbiru, ponieważ stymuluje on organizm do wydzielania żółci.
Nadchodzący zabieg chirurgiczny.
Spożywanie imbiru przed operacją, może stać się niebezpieczne dla zdrowia lub życia, dlatego najlepiej unikać go już na dwa tygodnie przed zabiegiem.
Niedowaga.
Imbir sprawia, że organizm łatwiej spala tkankę tłuszczową i zmniejsza się łaknienię. Spadek wagi u osób z niedowagą może doprowadzić do ubytku masy mięśniowej lub wypadaniu włosów.