w

Jeśli odcedzasz makaron przez durszlak, lepiej przestań to robić. Powodów jest kilka!

W domach na całym świecie, makaron spożywa się kilka razy w ciągu tygodnia. Mimo iż jego przygotowanie różni się zależnie od rodzaju kuchni, to jedna z czynności jest taka sama.

Mowa tutaj o jego odcedzaniu. Każdy robi to w identyczny sposób, jednak jak się może okazać, robi to źle. Pewien włoski sposób umożliwia przygotowanie makaronu w najlepszym wydaniu, a co najważniejsze nie jest to skomplikowane. Kucharz Andrew Carmellin świetnie wie, jak z makaronu wydostać to co najlepsze. Jego zdaniem odcedzanie i wylewanie wody to zły pomysł. Powinna być ona ponownie użyta by poprawić smak. Mężczyzna uważa, że niemądre również jest opłukiwanie makaronu wodą, bowiem traci się wtedy część jego aromatu. By poprawnie przygotować to danie, na samym początku należy wyłowić wcześniej ugotowany makaron i dodać go do sosu. Następnie całość powinno się podsmażyć i pozwolić, by całość dusiła się przez minutę, przez co nasiąknie on sosem. Na końcu wystarczy dodać odrobinę wody po makaronie do garnka z sosem, dzięki czemu zyska on jeszcze lepszy smak oraz trochę masła, oliwy z oliwek oraz sera. Z pomocą tego przepisu, każdy w domu może przygotować prawdziwy włoski posiłek.

 

 

Źródła grafik: Pixabay, Imgur, Freepik