w

Obmyła kurczaka przed gotowaniem. Nazajutrz wylądowała w szpitalu!

Wiele osób mięso drobiowe myje tuż przed przygotowaniem posiłku. Jak się okazuje, opłukiwanie go nie zmniejsza ryzyka zatrucia, a co więcej, zwiększa je. Kiedy myjemy mięso wodą, małe krople rozpryskują się po całym pomieszczeniu, przenosząc tym samym wiele bakterii.

Cały proces roznoszenia się bakterii został pokazany niedawno przez grupę naukowców z Uniwersytetu Drexel. Przeprowadzone przez nich badania wykazały, że bakterie znajdujące się na mięsie mogą roznosić się w odległości nawet metra od miejsca, w którym go umyliśmy.

kurczak

Co więcej, mikroorganizmy te mogą doprowadzić do zatrucia naszego organizmu, dlatego ważnym jest, by okres od rozmrożenia mięsa do jego ugotowania był możliwie jak najkrótszy, ponieważ samo zamrażanie nie eliminuje ich, lecz tylko uniemożliwia ich dalszy rozwój. Naukowcy z Uniwersytetu Drexel twierdzą także, że najlepszymi sposobami na zapobieganie zakażeniu tymi bakteriami jest przechowywanie mięsa w odpowiedniej temperaturze, obrabianie go w temperaturze powyżej 70 stopni oraz dokładne mycie rąk po kontakcie z nim. Dzięki temu, bakterie nie będą w stanie przeżyć i doprowadzić do zakażenia naszego organizmu.

Źródła grafik: Pixabay, Imgur, Freepik