w

Szef kuchni podał 10 wskazówek, które zdecydowanie należy znać, przy kupowaniu warzyw i owoców.

Kiedy kupujemy warzywa lub owce, chcemy by były one idealne, pachnące i bez żadnych skaz. Jeśli jednak naprawdę chcemy dokonać odpowiedniego wyboru w czasie zakupów powinniśmy znać kilka wskazówek dotyczących zakupów owoców oraz warzyw, które zalecają sami eksperci.

Dzięki poniższym poradom jasnym stanie się na co warto zwrócić uwagę, by wybrać najlepsze i najbardziej aromatyczne owoce i warzywa, za pomocą których stworzymy prawdziwe arcydzieła w kuchni.

1. Papryka
Warzywo to, posiada dwa rodzaje – męski i żeński, które różnią się smakiem. By je odróżnić wystarczy odwrócić paprykę do góry nogami. Jeśli warzywo ma 4 części, jest to typ żeński, natomiast jeśli ma 3, jest to typ męski. Papryka typu męskiego jest dużo słodsza i może być spożywana na surowo, natomiast papryka typu żeńskiego jest bardziej jędrna i kwaśna, przez co bardziej nadaje się do gotowania na parze.

2. Wiśnie
Przed zakupem tych owoców powinniśmy sprawdzić ich miękkość oraz kolor. Wiśnie nie powinny być zbyt twarde i zbyt miękkie, a ponadto powinny być błyszczące i nasycone kolorem. Ciemniejsze owoce posiadają bowiem więcej cukrów oraz kwasów organicznych.

3. Śliwki
Śliwki powinny być dosyć ciężkie i przyjemnie słodko pachnąć. Należy również unikać kupowania owoców popękanych oraz tych z wgnieceniami. Jeśli skórka owocu posiada natomiast cienką białą warstwę, oznacza to, że zostały one zerwane niedawno.

 

warzywa1

4. Arbuz
Najlepiej wybierać arbuzy o średniej wielkości. Wskaźnikami dojrzałości owocu są jasne paski i lśniąca skorupka. W pełni dojrzały arbuz ma uschnięty ogonek, ponieważ gdy owoc dojrzewa, przestaje pobierać wilgoć z ziemi. Jedna z stron arbuza powinna natomiast być wyraźnie nasycona żółtym kolorem. Cały owoc po uderzeniu nie powinien natomiast wydawać głuchego dźwięku.

5. Pomidory
Wiele osób twierdzi, że w pełni dojrzałe pomidory posiadają łodygę. W rzeczywistości, dojrzałe sztuki same spadają z krzewu, dlatego powinno wybierać się te, które łodygi nie posiadają. Ponadto, dojrzałe pomidory cechują się jednorodnym i nasyconym kolorem, a ich zapach jest bardzo przyjemny. Pomidory, które powinno się wybierać powinny być również miękkie w dotyku.