Czy uważasz, że pyszne ciasto musi być skomplikowane w przygotowaniu i składać się z wielu składników? Otóż nie! Okazuje się, że zaledwie kilku prostych składników, takich jak orzechy włoskie, herbatniki i czekolada, można przygotować nie tylko pyszne, ale także łatwe do zrobienia ciasto, które nie wymaga pieczenia!
Zapewniamy, że pokochasz to ciasto tak bardzo, że lepiej zrobić od razu dwie porcje, aby się nie skończyło! A najlepsze jest to, że jest bardzo szybkie w przygotowaniu!
Będziecie potrzebować:
800 g herbatników maślanych
100 g orzechów włoskich (lekko posiekanych)
200 g cukru
60 g kakao
240 ml wody
150 g masła
1 łyżeczka aromatu waniliowego
120 g bitej śmietany
120 g posiekanej czekolady mlecznej
Przygotowanie:
Połam herbatniki i wrzuć do miski. Orzechy praż na suchej patelni przez 5min i wsyp do herbatników. W rondelku na średnim ogniu zmieszaj cukier i kakao cały czas mieszając, po czym dodawaj stopniowo wodę. Dodaj masło i gotuj 7-8min cały czas mieszając. Zdejmij rondelek z ognia, dodaj aromat waniliowy i odstaw na 10min do przestygnięcia. Teraz wlej całość do herbatników z orzechami i wszystko ręcznie wymieszaj. Powstałą masę włóż do małej tortownicy wyłożo9nej papierem, dociśnij łyżką i odstaw do schłodzenia przez około godzinę. W rondelku podgrzej śmietankę, wlej do niej posiekaną czekoladę i wymieszaj, po czym wylej na ciasto i odstaw na 3-4 godziny. Na koniec udekoruj według uznania orzechami i gotowe!