w

Widząc dziwny kawałek mięsa w sklepie zaniepokoił się. Nie bez powodu!

Prawidłowo przygotowane mięso może zmylić wielu szefów kuchni. Niektórzy producenci dodają transglutaminaz czyli biały klej do sklejania mięsa.

Wykonany jest z trombiny, białka krzepnięcia krwi, które wraz z fibryną tworzy ten czynnik. Dzięki temu producenci wyrobów mięsnych mogą sklejać ze sobą kilka różnych kawałków mięsa. Dzięki temu najwyższej jakości stek może okazać się „kompozycją” kilku różnych fragmentów. Mężczyzna postanowił wyobrazić sobie, jak wygląda proces klejenia mięsa. Dzięki zastosowaniu specjalnego proszku udało mu się stworzyć z małych kawałków coś, co wyglądało jak stek. Najbardziej niepokojącym sygnałem jest jednak to, że po sklejeniu mięsa na jego powierzchni pojawiają się pęcherzyki powietrza, które są oznaką reakcji chemicznej.

 

Źródła grafik: Pixabay, Imgur, Freepik