Jajka to podstawowy składnik wielu potraw, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie nawet śniadania. Jajecznica, ugotowane na miękko – to tylko niektóre z wielu sposobów, w jaki można przygotować jajka. Jednak co zrobić ze skorupkami?
Zazwyczaj lądują one w koszu na śmieci, ale jak się okazuje, takie postępowanie jest wielkim błędem. Skorupki jajek zawierają wiele cennych składników odżywczych, takich jak fluor, selen, żelazo czy cynk, które mogą znacznie poprawić nasze zdrowie. Nie ma potrzeby wyrzucania skorupek jajek. Wystarczy je dokładnie umyć, wysuszyć i zmielić na drobny proszek lub pokruszyć. Następnie można dodać je do swoich potraw, takich jak zupy, sałatki czy omlety. Skorupki jajek można również wykorzystać do wzmocnienia kości i zębów, jako naturalne źródło wapnia. To dobry sposób na wykorzystanie całego jajka i zapewnienie sobie dodatkowej dawki cennych składników odżywczych, które pomogą nam utrzymać dobre zdrowie.
Jednak jak powinno się spożywać skorupki? Najlepiej jest zrobić z nich proszek w sposób pokazany poniżej:
1. Skorupki umieść w durszlaku i dokładnie umyj.
2. Następnie należy gotować je w czystej wodzie przez ok. 10 min.
3. Wcześniej wysuszone skorupki należy ułożyć na blasze i wstawić na 15 min do piekarnika rozgrzanego do 95 stopni.
4. Po tym czasie należy je wystudzić, a następnie zmielić przy użyciu blendera.
Tak przygotowany proszek możemy dodawać do posiłków, lub spożywać na łyżeczce. Dzięki temu do naszego organizmu dostarczymy ok. 400 mg wapnia.