W sieci możemy natrafić na wiele porad, które bez specjalnych przedmiotów bardzo ułatwią nam podstawowe czynności, które wykonujemy w kuchni.
Te proste sposoby są najskuteczniejsze a niektóre z nich bywają na tyle oczywiste, że niektórzy zastanawiają się, dlaczego nie wymyślili tego w przeszłości. Czasami mogą one ułatwić nam nawet najprostsze czynności, lub trochę bardziej skomplikowane, jednak z pewnością dzięki nim zaoszczędzimy ogrom czasu spędzonego na pracy w kuchni.
Oto 10, szczególnie prostych trików, które sprawią, że zwykłe czynności wykonywane w kuchni staną się mniej czasochłonne i prostsze.
1. Usuwanie pestek z warzyw.
By pozbyć się nasion z dyni lub innego warzywa, wystarczy użyć łyżki do nakładania lodów.
2. Sklejona folia.
Przechowywana w lodówce folia, dzięki chłodnemu powietrzu nie będzie się sklejać i zwijać.
3. Łatwe obieranie jajek.
By skorupka zeszła bez najmniejszego problemu, do wody, w których gotują się jajka należy dodać trochę soli lub octu.
4. Wyciskanie soku z cytrusów.
By z łatwością wycisnąć cały sok z owocu, wystarczy włożyć go na kilka godzin do lodówki, a następnie wstawić na około 15 sekund do kuchenki mikrofalowej.
5. Krojenie cebuli bez łez.
By pokroić cebulę bez łez, należy włożyć warzywo do lodówki na około 30 minut.