w

10 szokujących faktów dotyczących dań z torebek. Potajemnie pustoszą nasz organizm!

6. Glutaminian sodu
Ten środek chemiczny zwany również MSG znajduje się w prawie każdym przetworzonym produkcie, gdzie spełnia zadanie polepszacza smaku. Badania nad nim wykazują, że jest on powiązany z zachorowalnością na Alzheimera, Parkinsona i stwardnienie rozsiane.

supki2

7. Wzdęcia
Są one jednym z efektów ubocznych spożywania dań w proszku.

8. Problemy z trawieniem
Dołączony do owych dań makaron jest trawiony znacznie dłużej, niż domowy makaron, który nasz organizm trawi w przeciągu dwóch minut.

9. Glikol propylenowy
Jest to produkt syntetyczny, który jest jednym ze składników szamponu do włosów. Nasz organizm wchłania go, przez co osłabia się nasz układ odpornościowy.

10. Utrata włosów.
Wiele chemikaliów zawartych w tych daniach doprowadza do tego, że zaczynają wypadać nam włosy.

Źródła grafik: Pixabay, Imgur, Freepik