6. Zmniejsza ryzyko chorób serca.
Dzięki badaniom wiadomo, że piwosze mają o 42% niższe ryzyko wystąpienia chorób serca w porównaniu do osób niepijących.
7. Zapobiega zakrzepom krwi.
Naukowcy z Harvardu odkryli, że niewielkie ilości alkoholu pomagają zapobiegać zakrzepom krwi, co jest najczęstszą przyczyną udaru mózgu.
8. Zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu.
Portugalscy naukowcy dowiedli, że marynowanie steku w piwie eliminuje 70% substancji rakotwórczych powstających w procesie smażenia.
9. Poprawia pamięć oraz pobudza mózg.
Jedno piwo dziennie może uchronić od choroby Alzheimera oraz demencji, co udowodniły badania przeprowadzone w 2005, podczas których wykazano, że osoby umiarkowanie pijące obniżyły ryzyko spadku sprawności psychicznej.
10. Wydłuża życie.
Jest to zdecydowanie największa zaleta piwa. Amerykańskie Ministerstwo Rolnictwa kilka lat temu na podstawie 50 badań poinformowało, że osoby pijące w umiarkowanym stopniu żyją dłużej, a alkohol zapobiega 26 tys zgonów rocznie, dzięki mniejszej podatności na cukrzycę, zawały i udary mózgu.