w

Szef kuchni podał 10 wskazówek, które zdecydowanie należy znać, przy kupowaniu warzyw i owoców.

6. Jabłka
Najlepiej wybierać jabłka o średniej wielkości. Owoce powinny być jędrne i masywne. Nie warto też wybierać błyszczących owoców, które na pierwszy rzut oka wyglądają bardzo dobrze. W rzeczywistości producenci często pokrywają je woskiem lub naturalną żywicą dla bardziej apetycznego wyglądu.

7. Banany
Banan powinien być jasnożółty i posiadać małe kropki na skórce, które wskazują, że owoc jest gotowy do spożycia. Ponadto nie powinno się wybierać bananów z dużymi czarnymi plamami. Rozmiar owocu nie ma tutaj jednak rządnego znaczenia, jeśli nie będziemy wybierać między bananami dla niemowląt a tymi, które mają normalny rozmiar. Te, które są przeznaczone dla dzieci zawsze są słodsze, lecz dużo droższe.

8. Gruszki
Dojrzałe gruszki łatwo rozpoznać po zapachu. Owoc nie powinien być zbyt twardy ani zbyt miękki oraz nie powinien mieć żadnych uszkodzeń. W pobliżu ogonka mogą znajdować się także brązowe plamy wskazujące, że owoc nie jest świeży.

 

cytryna2

9. Cytryny
Dojrzała skórka cytryny jest błyszcząca i wygląda na wypolerowaną. Warto również zwrócić uwagę na to, czy owoc jest gładki. Cytryny zbierane po raz pierwszy w sezonie mają bowiem gładką skórkę. Stężenie użytecznych składników w nich jest wyższe niż w owocach zebranych później.

10. Kiwi
Wybierając kiwi, należy umieścić owoc między kciukiem a palcem wskazującym i lekko go nacisnąć. Dojrzały owoc będzie miękki, ale elastyczny. Zwróć także uwagę na zapach – dojrzałe kiwi ma mocny cytrusowy smak, a jego skórka powinna być gładka i jędrna bez uszkodzeń.