w

Używasz folii aluminiowej? Przestań to robić, albo bądź świadomy, czym to grozi!

Prawie każdy używa folii aluminiowej do gotowania lub pakowania w kuchni. Możemu codziennie pakować jedzenie dla dzieci do szkoły, ale teraz czas przestać. Ostatnie badania wykazały, że ten niezwykle popularny w kuchni przedmiot jest bardzo szkodliwy dla naszego organizmu.

Aluminium jest bowiem neurotoksycznym metalem ciężkim, który może powodować poważne skutki uboczne dla mózgu, ściśle związane z chorobą Alzheimera. Zdaniem ekspertów medycznych używanie jej może powodować długotrwałe negatywne skutki, w tym upośledzenie umysłowe, utratę równowagi, pamięci, koordynacji i kontroli ciała.

folia

Badania wykazały również, że gotowanie z folią aluminiową ma wpływ na nasze kości – aluminium gromadzi się w kościach i zajmuje przestrzeń wapniową, zmniejszając w ten sposób zawartość wapnia. Ponadto naukowcy odkryli, że gotowanie z folią aluminiową może wiązać się z zwłóknieniem płuc i innymi chorobami układu oddechowego wywołanymi wdychaniem cząsteczek aluminium. Aluminium może przenikać do żywności pod wpływem wysokich temperatur.

Badacze z uniwersytetu w Sharjah ocenili, że posiłek gotowany w folii aluminiowej może zawierać dawkę aluminium znacznie przekraczającą zalecaną dawkę do spożycia na dobę. Folia aluminiowa nie nadaje się także do pieczenia, gotowania ani podgrzewania, bowiem również może to poważnie wpłynąć na nasze zdrowie. Ważne jest też to, co zawijamy w folię aluminiową, ponieważ nie należy mieszać z kwaśnym jedzeniem oraz potrawami mocno przyprawionymi.

Do takich dań należy użyć zwykłego papieru śniadaniowego lub specjalnych pojemników na żywność. Dzięki temu ryzyko wielu chorób znacznie zmaleje.

Źródła grafik: Pixabay, Imgur, Freepik